Wie waren onze voorouders
(door Leo van Gulik)
 

          Woord vooraf  

 

 

Ongeveer in 1985 ben ik begonnen om iets meer te weten te komen over de oorsprong van onze naam “van Gulik”.

Al lang was de gedachte dat dit te maken moest hebben met de Duitse plaats Jülich niet ver van Aken. Later zal mogelijk nog blijken of dit op waarheid berust.

Al in de vijftiger jaren niet zo lang na het overlijden van papa was er een lichte paniek ontstaan in de familie, en ook nog een andere familie van Gulik uit Dordrecht, waarvan we geen familie waren over het mogelijk bestaan van een enorm grote erfenis uit Amerika van een rijke ongehuwde dame ,een zekere miss. Bogaert, Riet uit Utah. Er is toen een Nederlandse vereniging opgericht die de belangen zouden behartigen van de zeer vele zg. erfgenamen die op een lijst voorkwamen, o.a. dus ook de naam van Gulik. Mama is ooit nog naar een vergadering in Utrecht geweest, maar heeft later afgezien van het hele gedoe, omdat men regelmatig geld wilden zien voor het dekken van de kosten.

In deze tijd heb ik samen met mama nog in lijstvorm opgeschreven, voor zover we de stamboom (die van ons werd verlangd ) kenden. Er is toen nog via pater Bernard de Zwart (zoon van tante Cor) een relatie gelegd met een broeder van Gulik uit een klooster bij Vught, die had al veel had uitgezocht over onze familie.

Deze brief en vele andere brieven en verslagen zijn nog in ons bezit.

Voor dit verhaal voert het echter te ver om hier verder op in te gaan. Wel is gebruik gemaakt van de gegevens nadat ze allemaal op juistheid zijn gecontroleerd.

Na wat algemene kennis te hebben opgedaan o.a. in Den Haag in het Centraal Genealogisch Instituut is het me duidelijk geworden, dat er maar één betrouwbare methode is. Die begint vanuit ons zelf, onze ouders enz. enz. De eerste informatie komt uit ons eigen kring van familie en verder uit onderzoek bij de burgerlijke stand van de desbetreffende gemeente. Ik heb toen simpelweg een briefje gestuurd naar de burgerlijke stand in Dordrecht en na enkele dagen kreeg ik -met de hand getypt op de achterkant van hetzelfde papier- een keurig antwoord van de ambtenaar, waarop hij de ouders van mijn vader noemde met geboorte- en overlijdensdatum. En daarbij de op enig moment nog thuis wonende kinderen, waaronder mijn vader.

Met deze gegevens heb ik het eerste bezoek gebracht aan het gemeentelijk archief in Dordrecht, waarvan ik wist dat mijn vader daar nog heeft gewerkt. Dit geeft zeker even een apart gevoel. Na dit eerste bezoek volgden er nog vele andere, want het is zeker een tijdrovende bezigheid die steeds weer boeit als je iets gevonden hebt, in die stille studiezaal en in de dikke zware boeken. Maar het frustreert wel, als dit na een aantal uren niet wil lukken en je besluit om dan maar naar huis te gaan. Volgende keer beter.

Bij een geboorteakte of notitie van ambtenaar of pastoor werden ook de ouders vermeld en meestal ook bijvoorbeeld woonachtig alhier, geboren in…..bijvoorbeeld Loon op Zand. Hiermee was dan vaak het bezoek aan Dordrecht niet meer nodig en moest verder onderzoek plaatsvinden in het provinciaal archief in ’s Hertogenbosch, alwaar de archieven van Loon op Zand te vinden zijn. Ook hier vond ik dezelfde serene rust in de studiezalen, net als in het Dordtse archief. Soms was het er ook wat drukker, vooral op zaterdagen waren er ook veel jongere mensen die speuren naar hun voorouders. Een algemene catalogus op alle tafels verwijst naar de boeken, die rondom langs de muren ordelijk zijn opgesteld. Deze bevatten kopieën van de originele handgeschreven notities en akten. In een aantal jaren heb ik deze archieven in Tilburg, Rotterdam, Kaatsheuvel en Breda bezocht totdat het onderzoek vastliep op de achternaam.

Deze was niet meer terug te vinden, althans, niet in relatie tot onze familie. Een aantal jaren hebben mijn mappen toen in de kast gestaan tot er mogelijkheden ontstonden om op de computer de in het archief gedigitaliseerde stukken in te zien. Maar lang nog niet alle archieven zijn zover dat alle gegevens te vinden zijn via deze weg. Steeds meer wordt nu echter toegankelijk en is zo thuis te ontdekken.

Hoewel het geheel nog niet is afgerond, wil ik nu eerst met dit werkje trachten een makkelijk leesbaar overzicht te maken van hetgeen tot nu toe is bereikt.

Het is overigens duidelijk dat dit slechts interessant zal zijn voor een relatief klein gezelschap. Hiertoe zal in hoofdzaak de familie zelf en wellicht de jongere generaties behoren.

De opsomming van personen, waarvoor is gekozen is ook niet altijd tot het uiterste compleet.

Omdat niet van iedereen voldoende bekend is, is aanvullende informatie, van harte welkom.

      

                     ga verder> Wie waren onze voorouders, Proloog

naar www.van-gulik.nl