(door Leo van Gulik)

  

        Wie waren onze voorouders ?

-Proloog-

 

Deze vraag leeft bij veel mensen en zeker ook bij ons ,de van Gulikken.

Iedereen hoopt stiekem dat we afstammen van een zeer bijzonder persoon, zoals bijvoorbeeld een vroegere hertog of prins of op z’n minst van een edele.

Zo was er in de veertiende eeuw het hertogdom van Gulik ,gelegen in de Pruisische Rijnprovincie op de linker Rijnoever.

Het zou heel interessant zijn als we een aansluiting zouden vinden naar deze

van Gulik . Het nadeel zou dan wel zijn dat dan blijkt dat we kennelijk niet in staat zijn geweest om deze adellijke of zo je wilt de hertogelijke stand te behouden en in de loop der jaren zijn” afgezakt “ tot brave, maar eenvoudige burgers.

Een ander probleem is dat de archieven die voorhanden zijn geen gegevens bevatten van vóór de zeventiende eeuw. Althans nu nog niet.      

Tijdens het Concilie van Trente is besloten dat vanaf 1558 in alle parochies doop en trouw moest worden vastgelegd. Dit is later overgenomen door andere gezindten. Het daadwerkelijk noteren van deze doop- en trouwgegevens werd echter pas in begin 17e eeuw toegepast.

Het oudst bekende boek is dat van de st. Jan in den Bosch van het jaar 1565.

Ook “onechte” kinderen moesten worden bijgeschreven, maar dan achter in het boek. Dit gebeurde echter meestal niet. In Brabant zijn deze toch bewaard gebleven alleen in Dongen van de jaren 1740 tot 1763.

Huwelijken moesten ook vanaf 1656 worden ingeschreven bij de schepen

(het stadsbestuur) anders was er geen wettig huwelijk.

In alle archieven in Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen de gegevens van vóór en die van ná 1811. Napoleon stelde vanaf dat jaar namelijk de burgerlijke stand in werking. Hetgeen inhield dat de overheid verplicht was registers bij te houden betreffende de geboorten, huwelijken, overlijdensdata en de adressen van de gezinnen en personen. Vóór 1811 hebben we dus te maken met de doop-,trouw- en begraafregisters van de verschillende parochies. (zoals hierboven vermeld)

 

Wellicht kunnen we proberen om vanuit het genoemde Hertogdom een geschiedkundig onderzoek te doen die naar de periode leidt alwaar we met ons onderzoek zijn gekomen ,namelijk eind zeventiende eeuw.

Hier ligt dus een taak voor de geschiedkundigen in onze familie of voor de jongere generaties.

Voorlopig zal ik me dus beperken tot de mannelijke lijn van de van Gulikken

en een klein stukje Reider.(“ meisjesnaam” ) van mijn moeder.

De enige methode om deze lijn te vinden begint bij onszelf en vervolgens onze ouders ,onze grootouders enz.

Het is niet alleen de meest werkbare methode, maar geeft ook de mogelijkheid om deze stamboom later aan te vullen indien meer gegevens beschikbaar komen en er mogelijk andere opsporingsmethoden ontstaan.

 

Het lijkt me niet zinvol om in deze lijst van personen (wat eigenlijk een stamboom is ) de nog levende mensen te noemen en daarbij ook een aantal gegevens te vermelden. Dit omdat dit niet door mij, maar door U als lezer zelf kan worden ingevuld.                 

We zullen dus de stamboom starten in een minder gebruikelijke vorm, die naar mijn idee prettiger leesbaar is, dan een schema waarin namen geboortedata enz. echt als een boom met takken zichtbaar wordt gemaakt.

We starten dus bij de familie van Gulik die allen geboren zijn in Dordrecht met uitzondering van mama, die uit Amsterdam afkomstig was.

 

 ga verder> Wie waren onze voorouders, deel 1